Sosyal Medya

Dünya

Siyonizm karşıtı Yahudiler AIPAC’ı protesto etti

ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen Yahudi lobi kuruluşu AIPAC'ın yıllık konferansı Siyonizm karşıtları tarafından protesto edildi. Bazı protestocular gözaltına alındı.



ABD’de Kongre üzerinde önemli nüfuza sahip Amerikan-Ä°srail Halkla Ä°liÅŸkiler Komitesi’nin (AIPAC) yıllık konferansı baÅŸkent Washington’da baÅŸladı. Convention Center’da düzenlenen konferans, aralarında sivil toplum kuruluÅŸu Codepink ile siyonizm karşıtı Yahudilerin de bulunduÄŸu onlarca kiÅŸi tarafından protesto edildi.

Yüzlerine geçirdikleri Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu maskeleri ile ellerine kanı anımsatan kırmızı boya süren gruptakiler, “Netanyahu savaÅŸ suçlusu”, “Ä°ran’ı bombalamayın, diplomasiyi kullanın”, “AIPAC, Amerikalı Yahudileri temsil etmiyor”, “Özgür Filistin” yazılı dövizler taşıdı.

Sık sık Ä°srail ve Netanyahu aleyhine sloganlar atan gruptakilerin bazıları, konferansın yapıldığı binaya da giriÅŸi engellemek istedi. “Özgür Filistin” sloganı atarak binanın giriÅŸine oturan Ariel Gold, Dooler Campbell, Sierra Ramirez, Beth Harris ve Karima Williams adlı protestocular polis tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar daha sonra polis merkezine götürüldü.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Codepink’in kurucularından Medea Benjamin, AIPAC’ın, ABD’deki tüm Yahudileri temsil etmediÄŸini belirtti.

Ä°srail’in Gazze’deki saldırılarının unutulmaması gerektiÄŸine vurgu yapan Benjamin, Ä°srail’in demokrasiden yana olmadığını söyledi.

“Orada demokrasi olmadığını görmek isteyen herkes Gazze’ye gidebilir. Gazze, Ä°srail tarafından havadan, karadan, denizden kontrol ediliyor, malların giriÅŸ ve çıkışına izin verilmiyor, insanların sefalet içinde yaÅŸamasını sürdürmesine neden olunuyor. Ä°srail bombalamaya ve yüzlerce çoÄŸun da aralarında bulunduÄŸu binlerce insanın ölmesine neden olmaya devam ediyor."

ABD’nin Ä°srail’e para yardımını sonlandırması gerektiÄŸini anlatan Benjamin, BM’nin de aralarında bulunduÄŸu uluslararası platformlarda Ä°srail’in Gazze’deki eylemlerinin kınanması çaÄŸrısında bulundu.

Konferansı protesto etmek için New York’tan gelen Haham Yisroel Dovid Weiss de uzun süredir Ä°srail devletine karşı protestolarda bulunduklarını söyledi.

Ä°srail’in Yahudi bir devlet olmadığını ifade eden Weiss, “Ä°srail, siyonist bir devlet. Bizler kimseyi öldürmemeliyiz, çalmamalıyız veya insanları baskı altında tutmamalıyız. Siyonizm yaklaşık 130 yıl önce baÅŸladı. Gidip öylece insanların toprağını ellerinden alamazsınız. Ä°srail, YahudiliÄŸi kullanarak kendisine çıkar saÄŸlamak istiyor. Bu, Yahudilik deÄŸil” dedi.

Ä°srail BaÅŸbakanı Netanyahu da Temsilciler Meclisi BaÅŸkanı Cumhuriyetçi John Boehner’ın, Ä°ran konusunda 3 Mart’ta Kongre’ye hitap etmesi davetine icabetle geleceÄŸi Washington’da bugün konferansta bir konuÅŸma yapacak.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.